ДАНИ ПАЛИЛУЛЕ И СЛАВА ГРАДА НИША
27.05.2015

ДАНИ ПАЛИЛУЛЕ И СЛАВА ГРАДА НИША

У склопу обележавања славе Града Ниша, поред „Палилулске вечери“, које ће се одржати 3.јуна у 19:00 сати и трајаће до поноћи, одржаће се и бројне друге манифестације у општини Палилула. Између осталог 19.Нишавска и 2.Моравска регата, спортски камп младих на Бубњу, изложба уметника Ниша, Смотра еколошког и археолошког филма, обилазак Селичевице, рекли су организатори дешавања. Традиционална манифестација у култури „Палилулско вече 2015“, коју организује Градска општина Палилула под називом „У срцу Палилуле“, биће одржана на платоу поред Палилулске пијаце. Свечано отварање заказано је за 20:30 сати. Прошлогодишње „Палилулско вече“, које је део манифестације прослављања градске славе, одржали смо септембра месеца због поплава које су задесиле нашу земљу. Ове године, као и ранијих, одржава се јуна месеца. Ослањамо се на домаће снаге, потрудићемо се да имамо и неког госта изненађења. Пријавио се велики број учесника, тако да ће Нишлије имати прилике да уживају у богатом музичком програму, истакао је председник општине Палилула, Бобан Џунић. Осим ове централне манифестације, Градска општина Палилула, у сарадњи са другим нишким општинама, али и општинама Дољевац и Гаџин Хан, Сафари клубом, Удружењем мултимедијалних уметника „Цар Константин“, ЕКОполисом, КК“Нониус“, организује низ других дешавања, а све у оквиру обележавања славе Града Ниша „Св цар Константин и царица Јелена“.

Активности почињу у петак, 29. маја, када ће бити одржан „спортски камп младих-природно на Бубњу“. У суботу, 30. маја, одржаће се регата на Нишави, а већ сутрадан регата на Јужној Морави, са којом смо почели прошле године у знак сећања на учитеља Видена Јовановића, који је изгубио живот спашавајући ученике. Овогодишња Друга Моравска регата, креће из Клисуре, општина Дољевац, а завршава у Лалинцу, нагласио је Џунић и додао да Градска општина Палилула ову регату организује у сарадњи са Сафари клубом и уз помоћ извиђача, рониоца..Поред нишавске и моравске регате, Сафари клуб Ниш учествује и у реализацији спортско-авантуристичког програма, који ће се извести на простору планинског прстена око Ниша ка Селичевици. „За време обележавања градске славе имамо два наша програма и једном се прикључујемо. Нишавска регата промовише реку Нишаву. Надам се да ће доћи и страни гости. Што се тиче обиласка планине Селичевице, реч је о промоцији туризма јер мислим да је ова планина запостављена“, истакао је Власта Станојевић, из Сафари клуба Ниш.

Нису само музичка и спортска дешавања оно што ће обележити славу Ниша. У понедељак, 1.јуна у 18 сати, у Галерији “Синагога“, биће отворена 13. годишња изложба уметника под називом „Континуум 2015“. Изложбу организује Мултимедијално удружење уметника „Цар Константин“ Ниш, под покровитељством Градске општине Палилула. „Захваљујем се председнику општине Палилула, Бобану Џунићу, што нам помаже и што разуме колико је култура важна, казао је Славољуб Тодоровић Зоркин, председник овог Удружења. У Сали Филозофског факултета, у уторак, 2. јуна, у 18 сати, почеће 12. „ЕКОПОЛИС фест“, односно Међународна смотра еколошког и арехеолошког филма. “ Биће приказан 21. филм из шест земаља. Улаз је слободан. Циљ је подизање свести код деце и младих да сачувају оно што је остало од наше планете, закључио је проф. др Иван Цветановић, извршни директор Медијске еколошке мреже ЕКОполис. На крају, до 3. јуна и обележавања „Палилулске вечери“ Нишлије ће имати прилике да уживају у бројним другим дешавањима, а онда, након весеља код Палилулске пијаце, могу теренским аутомобилима да обиђу планину Селичевицу и упознају историју и природне лепоте нишког краја.

ТВ ЗОНА плус - “У срцу Палилуле”